Blokhuijsen: "Kramer is ook maar een mens"

Niels (DerMeister)

Jan Blokhuijsen verwacht veel van het komende schaatsseizoen, dat dit weekend definitief begint met het NK afstanden. De 22-jarige schaatser, die vorig seizoen definitief doorbrak, eindigde vorig jaar zowel bij het EK als WK allround knap op het podium. Dit seizoen is hij van plan een greep naar de macht te doen.

"Ik heb een goed seizoen gedraaid, dat brengt hoge verwachtingen met zich mee. Ik wil nu gewoon om de wereldtitel meedoen", aldus een zelfverzekerde Blokhuijsen. De Noord-Hollander moest vorig seizoen de Rus Ivan Skobrev en de Noor Håvard Bøkko voor zich dulden en zij zijn ook dit jaar weer twee concurrenten. Bovendien keert veelvoudig kampioen Sven Kramer terug.

Normaal gesproken zouden de kansen van Blokhuijsen op eremetaal slinken, maar daar wil hij zelf niet over hebben: "Ik was vorig seizoen de beste Nederlandse allrounder. En ik heb het gevoel dat ik klaar ben om Sven van de troon te stoten."

Kramer keert na een jaar afwezigheid weer terug in wedstrijdverband. Het is maar de vraag of hij op de vijf kilometer nog altijd zo oppermachtig is dan als voor zijn blessure. Bij de NK afstanden doet Kramer komend weekend alleen maar aan de vijf kilometer. Pas als hij weer helemaal wedstrijdfit is, zal hij ook aan de allroundtoernooien meedoen.

Zijn terugkeer werkt in ieder geval motiverend bij de jongere Nederlandse schaatsers: "Ik merk dat ik een stuk dichter bij hem ben gekomen. Ik zie nog steeds niet de 'oude' Kramer. Daarom ben ik ook benieuwd hoe hij straks terugkomt. Kramer is ook maar een mens, en niet onoverwinnelijk", reageerde Blokhuijsen.

Ook de 21-jarige Koen Verweij, vorig jaar derde bij het EK allround, ziet kansen: "Als hij nu één tandje lager instroomt, dan is het gat hopelijk niet meer zo groot. Het zou mooi zijn om naar Sven toe te groeien en hem een tik op de billen te geven. Dat is het doel."

Vorig jaar dacht Blokhijsen in Collalbo de Europese titel binnen te slepen, maar Skobrev plaatste destijds in zijn rit een indrukwekkende versnelling en sleepte daarmee alsnog het goud binnen. Ook op het WK bleek de Rus uiteinedelijk de beste. Blokhuijsen wil zijn races dit seizoen anders aanpakken: "Ik wil mijn races nu iets tactischer opbouwen. De laatste paar ronden moet ik vlakker zien te houden."