Miscalculatie Duitse bad bank grondig onderzocht

Redactie

De Duitse regering gaat de misrekening van de schuld van de 'bad bank' FMS Wertmanagement van 55,5 miljard euro tot op de bodem uitzoeken. FMS liet vrijdag weten dat zijn schulden miljarden lager liggen dan eerder was bekendgemaakt, doordat een plus en een min waren verwisseld.

Door de herberekening valt de staatsschuld wel 2,6 procentpunt lager uit. De staatsschuld bedraagt nu 81,1 procent van het bruto binnenlands product. Het schuldniveau van vorig jaar komt uit op 83,2 procent, tegenover een eerder bekendgemaakte 84,2 procent.

FMS Wertmanagement is een vehikel dat de slechte schulden van Hypo Real Estate bevat. Die financiële instelling was het meest prominente Duitse slachtoffer van de kredietcrisis van drie jaar geleden. De Duitse overheid nationaliseerde Hypo in 2009. Vorig jaar werd 173 miljard euro aan slechte leningen losgemaakt en in 'bad bank' FMS ondergebracht.

Een woordvoerder van de Duitse minister van financiën zei maandag dat met hoge snelheid wordt uitgezocht wat er is gebeurd. "Er is geen enkele twijfel over dat dit erg vervelend is." De overheid heeft al aanwijzingen over de oorzaak, maar de woordvoerder weidde hier niet over uit.