'Gadhafi wilde gedood worden'

Mick (Philosocles)

Moammar Gadhafi was in zijn laatste uren nerveus, boos en teleurgesteld, en afgesneden van de buitenwereld. Hij besloot in Libische handen te sterven, en werd op weg naar zijn geboorteplaats Jarref gepakt en gedood, aldus Mansour Dhao Ibrahim, een van zijn getrouwen.

Mansour Dhao wordt door het nieuwe bewind beschuldigd opdracht te hebben gegeven tot het martelen, verkrachten en vermoorden van Gadhafi's tegenstanders. Hij zit vast, maar mocht tussen twee verhoren tegenover de BBC zijn verhaal doen, waaruit blijkt dat Gadhafi verbitterd is gestorven.

"Hij was nerveus en kon niet bellen of anderszins de buitenwereld bereiken. Er was amper voedsel en water, en geen sanitair. Gadhafi ijsbeerde maar door de kamer en schreef in zijn notitieblok", vertelt Mansour Dhao. De aanwezigen beseften dat het afgelopen was, en toen zei de voormalige leider: "Het Internationale Strafhof wil me hebben, en ik mag geen enkel land in. Ik sterf liever in Libische handen."

Gadhafi besloot naar zijn geboorteplaats te gaan, zonder te antwoorden op de vraag of het om een zelfmoordmissie ging. Volgens Mansour Dhao was dat echter wel duidelijk. Onderweg werd het konvooi door de NAVO beschoten, en toen Gadhafi tenslotte door strijders van het interim-bewind werd benaderd, zou hij een gelaten indruk hebben gemaakt.

De voormalige Libische leider zou uiteindelijk gedesillusioneerd zijn gestorven. Hij begreep niet dat het volk tegen hem in opstand kwam, want hij geloofde zoveel goeds voor hen te hebben gedaan, aldus Mansour Dhao. Bovendien voelde de kolonel zich verraden door westerse leiders die eerder zijn vrienden leken te zijn, zoals Tony Blair en Silvio Berlusconi.

Het Internationale Strafhof ICC te Den Haag zou momenteel in contact staan met Gadhafi's zoon Seif al Islam, over diens overgave. Het is onduidelijk waarom zijn vader zich niet aan het hof over wilde geven, maar uit Gadhafi's woorden voor de vermeende tocht naar Jarref lijkt af te leiden dat hij wellicht dacht dat het ICC hem ter dood had kunnen veroordelen, wat niet zo is. Maar ook de verhalen dat Gadhafi bij zijn arrestatie om zijn leven zou hebben gesmeekt maken de precieze achtergronden rond zijn dood niet duidelijker.

Portret Ghadafi met kogelgaten
Portret Ghadafi met kogelgaten (foto: Novum/AP)