Gewapende bewakers mogen op Britse schepen

Redactie

Schepen die onder Britse vlag varen mogen op gevaarlijke routes gewapende particuliere bewakers meenemen om piraten van zich af te kunnen slaan. Wettelijke regels die dit nu nog verbieden zullen binnen een maand worden aangepast. Premier David Cameron heeft dit zondag meegedeeld.

"Het blijkt dat schepen met gewapende bewakers niet worden aangevallen en niet gegijzeld worden voor losgeld", zei Cameron tegen de BBC in Australië, waar hij een vergadering van het Gemenebest bijwoont en over de piratenkwestie heeft gesproken met leiders van de Seychellen en Mauritius. Gewapende bewakers zullen worden toegestaan op koopvaardijschepen die voor de kust van Oost-Afrika, in andere delen van de Indische Oceaan en in de Arabische Zee varen, zei hij.

Cameron noemde het piratenprobleem voor de kust van Somalië 'een schandvlek voor de wereld'. "Het feit dat een stelletje piraten in Somalië in staat is de rest van de wereld en ons handelsstelsel te gijzelen om losgeld is een complete belediging."

Sommige scheepvaartorganisaties en verzekeraars zijn tegen het bewapenen van schepen vanwege aansprakelijkheidskwesties. Ook vrezen zij dat er een wapenwedloop zal ontstaan met de piraten. Andere sceptici zijn bang dat als schepen van rijke rederijen dure bewakers inhuren, de zeerovers makkelijker doelwitten zullen uitkiezen.

"Gewapende particuliere bewakers zijn geen langetermijnoplossing", zegt Spyros Polemis, voorzitter van de Internationale Scheepvaartkamer. "Hun inzet betekent eerder een falen van de kant van de internationale gemeenschap - en die regeringen die over aanzienlijke strijdkrachten beschikken - om de veiligheid van de scheepvaart te verzekeren. Regeringen horen het niet graag wanneer ik dit zeg, maar de realiteit is dat zij de controle over de Indische Oceaan aan de piraten hebben afgestaan."