'Fout bij Duitse bank niet zonder gevolgen'

Redactie

De ongekende boekhoudersfout bij de Duitse genationaliseerde bank Hypo Real Estate (HRE) krijgt politieke gevolgen. De oppositie eiste dit weekeinde opheldering van de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble over hoe het kon dat 55 miljard euro over het hoofd werd gezien. Regeringspartij CDU heeft een onderzoek aangekondigd.

Vrijdag werd bekend dat de Duitse staatsschuld door een fout op de balans 55 miljard lager uitvalt dan gedacht. De fout ontstond doordat FMS Wertmanagement, de 'bad bank' van HRE, koerswinsten van waardepapieren als verliezen boekte.

De oppositie vindt dat de regering onverantwoordelijk omgaat met de staatsfinanciën. "Het is geen bedrag dat een huisvrouw in de koektrommel verstopt en vergeet", zei oppositieleider Thomas Oppermann (SPD). De neutrale waarnemer krijgt volgens Oppermann de indruk dat het ministerie van financiën door het nieuwe reddingsplan het overzicht volledig is kwijtgeraakt. "Het nieuwe motto van de regering is: miljarden zijn niet meer zo belangrijk. Wij rekenen in biljoenen", aldus Oppermann.

De financieel specialist van de CDU in de Bundestag, Hans Michelbach, wil dat de verantwoordelijken bij de bank en bij de financiële commissie van de Bundestag tekst en uitleg geven. Wel verdedigde hij Schäuble zondag door te stellen dat die niet verantwoordelijk is voor de fout, maar de hoge bazen bij de bank.