Teeven wil twee keer zo vaak elektronisch toezicht

Redactie

Elektronisch toezicht moet twee keer zo vaak worden opgelegd als nu gebeurt. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in een Kamerbrief, meldt zijn ministerie zondag.

Nu wordt de maatregel nog ongeveer 180 keer per jaar opgelegd. De maatregel moet voorkomen dat slachtoffers en nabestaanden opnieuw worden geconfronteerd met de dader. De maatregel moet vooral worden ingezet bij zedendelinquenten, daders van huiselijk geweld, criminele jongeren en gewelddadige overvallers.

Het gaat dan om mensen die alleen een voorwaardelijke straf opgelegd hebben gekregen of mensen die na twee derde van hun straf te hebben uitgezeten op voorwaarden vrij komen. Met een elektronische band om hun enkel wordt bijgehouden waar ze zijn. Zodra ze te dicht in de buurt van het slachtoffer of nabestaanden komen, kunnen ze worden opgesloten.

Met het Openbaar Ministerie is afgesproken dat bij het eisen van voorwaarden voortaan ook wordt overwogen of elektronisch toezicht moet worden ingezet. Teeven steekt vier miljoen euro in de maatregel.

In het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag ging Teeven ook op de maatregel in. Volgens hem heeft de overheid in de afweging tussen privacy voor de slachtoffers en privacy voor de daders weleens de verkeerde kant gekozen. "Met dit kabinet zijn we dat aan het rechtzetten."

Teeven sprak zich ook uit over de file die de politie vorige week zaterdag op de A2 veroorzaakte om benzinedieven op te pakken. Een 35-jarige Maastrichtenaar die net in de file was aangesloten kwam hierdoor om het leven toen de benzinedieven op zijn auto klapten.

Teeven wees erop dat de maatregel al talloze keren met succes is toegepast. "Het is vreselijk dat het ongeluk is gebeurd, maar het optreden van de politie was niet disproportioneel." Volgens hem brengt het meer risico's met zich mee als een wilde achtervolging zoals die van vorige week zaterdag nog driehonderd kilometer doorgaat.


Teeven wil twee keer zo vaak elektronisch toezicht (Foto: Novum)