CDA nog nooit zo laag in peilingen

static

Door het debat rond de Angolese asielzoeker Mauro is het CDA naar een nieuw dieptepunt van 11 zetels gezakt. De partij heeft nog nooit zo laag in de zetelpeiling van Maurice de Hond gestaan als nu, blijkt zondag.

Minder dan de helft van degenen die vorig jaar CDA stemden zou dat nu opnieuw doen. Van de CDA-stemmers vindt zeventig procent dat Mauro een verblijfsvergunning moet krijgen. Toch vindt maar 43 procent dat de CDA-fractie moet instemmen met een verblijfsvergunning.

Landelijk vindt overigens 65 procent dat Mauro een vergunning moet krijgen. Het Kamerdebat dat daar donderdagavond over werd gehouden heeft hier geen verandering in gebracht. De peiling werd een dag voor het CDA-congres van zaterdag gehouden. Op dat congres werd een resolutie aangenomen waarin een humaan beleid voor minderjarige asielzoekers wordt bepleit.

Bijna een kwart (24 procent) van de CDA-stemmers vindt dat de hele fractie tegen een verblijfsvergunning voor Mauro moet stemmen. Verder vindt 28 procent dat negentien fractieleden tegen moeten stemmen en de 'dissidente' CDA-Kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan voor. Als zij voor stemmen, is dat waarschijnlijk precies genoeg voor een Kamermeerderheid.

Als naar de andere partijen wordt gekeken, is alleen bij de PVV- en de VVD-stemmers een krappe meerderheid (respectievelijk 58 en 54 procent) te vinden die tegen een verblijfsvergunning voor Mauro is. Bij de overige partijen is een ruime meerderheid voor. Die meerderheid is bij de D66-stemmers het kleinst met 77 procent en bij de GroenLinks-stemmers het grootst met 95 procent.

Als Ferrier en Koppejan inderdaad met de oppositie meestemmen, vindt 32 procent van alle ondervraagden dat de PVV de steun aan de regering moet intrekken. Onder de PVV-stemmers is dat 27 procent.

In de wekelijkse zetelpeiling verloor de PVV deze week een zetel aan de VVD. De PVV komt daardoor uit op 29 zetels en de VVD op 32. De SP verliest een zetel en komt uit op 24 zetels. De PvdA kruipt een zetel omhoog om uit te komen op achttien. GroenLinks en ChristenUnie winnen ook ieder een zetel.