'Geen geld zoek bij ProRail'

Redactie

Het geld dat ProRail van het ministerie van Infrastructuur krijgt wordt wel degelijk besteed waarvoor het is bedoeld. Dat blijkt uit intern onderzoek van het departement, schrijft minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanleiding voor het onderzoek was een kritisch rapport van de Algemene Rekenkamer, waaruit bleek dat de Tweede Kamer onduidelijk en onvolledig wordt geïnformeerd over de besteding van de spoorbudgetten bij ProRail. Het ministerie stuurt de spoorbeheerder op 'diffuse' wijze aan, de administraties van beide instanties sluiten niet op elkaar aan en het departement kan niet eenduidig vaststellen welk deel van het budget daadwerkelijk is besteed, luidden de conclusies.

Zo bleef 1,1 miljard euro dat was bedoeld voor beheer, onderhoud en aanleg van het spoor de afgelopen jaren op de plank liggen. De Kamer reageerde geschokt op het rapport - gedoogpartner PVV eiste dat de geldkraan zou worden dichtgedraaid. ProRail is volledig eigendom van de staat.

Schultz liet in een reactie al weten dat zij de conclusies van de Rekenkamer betwistte en kondigde een intern onderzoek aan. Daaruit blijkt dat bedrag dat niet is uitgegeven geen 1,1 miljard euro maar 364 miljoen euro bedraagt. Dat de Rekenkamer op een hoger bedrag uitkwam, wijt de bewindsvrouw aan 'dubbelingen'.

"Ik zie het onderzoek van de onafhankelijke departementale auditdienst als ondersteuning van mijn berekeningswijze van de hoogte van de onderbesteding", schrijft Schultz. "Deze gelden blijven natuurlijk beschikbaar voor het spoorprogramma."

Ook zit er geen licht tussen de bedragen die ProRail krijgt en de besteding ervan, vervolgt de bewindsvrouw. Dat betekent 'dat er geen geld 'zoek' is, dat de spoorbudgetten besteed worden waarvoor ze zijn bedoeld (spoorwegen) en dat de administraties van mijn ministerie en ProRail volledig op elkaar aansluiten".

De minster heeft de Kamer al eerder toegezegd dat de informatievoorziening over de spoorbudgetten wordt verbeterd.