SP Amsterdam ontzet over salarisdeal Welten

Redactie

De SP in Amsterdam is boos over de salarisovereenkomst van scheidend hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie Bernard Welten. De 56-jarige Welten heeft bij zijn aantreden zeven jaar geleden bedongen dat hij na zijn vertrek tot aan zijn pensioen zijn volledige salaris van 250.000 euro per jaar doorbetaald krijgt.

De regeling geldt tot Welten een andere baan vindt, maar hij heeft geen sollicitatieplicht en mag een aangeboden baan weigeren. SP-raadslid Laurens Ivens eist van burgemeester Eberhard van der Laan dat hij Welten snel aan ander werk helpt. Ook wil hij een garantie dat de opvolger van Welten een salaris onder de balkenendenorm krijgt.

Volgens Ivens heeft Welten een goede deal gesloten, maar is die niet meer van deze tijd. Ook moet er een oplossing komen voor het huis van Welten in Warmond, dat half eigendom is van de gemeente. Welten wilde destijds niet volledig opdraaien voor zijn verhuiskosten, waarna de gemeente een belang in zijn huis nam.

Het salaris van Welten komt niet uit het budget van de gemeente, maar wordt door minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) betaald. Volgens Ivens is het toch een zaak van de gemeente, omdat Welten zijn arbeidsvoorwaarden met de toenmalige burgemeester Job Cohen heeft afgesproken.

Een woordvoerder van de gemeente benadrukt dat geen sprake is van een gouden handdruk. Weltens opvolger Pieter Jaap Aalbersberg verdient minder dan de balkenendenorm en komt wel in de regio wonen, verzekert de zegsman.