Molenaar: "Breuk met Cruijff kan gelijmd worden"

Peterselieman

Volgens Keje Molenaar is het mogelijk dat de adviescommissie het lukt om de breuk tussen de leden van de Raad van Commissarissen bij Ajax te lijmen. Hij acht de kans dat Johan Cruijff aanblijft op meer dan vijftig procent.

Woensdag liep de situatie bij Ajax uit de hand doordat er een brief aan de NOS gelekt was waarin stond dat commissarissen Steven ten Have, Marjan Olfers, Edgar Davids en Paul Römer Cruijff verweten dat hij de benoeming van Marco van Basten tegen heeft gewerkt. De legendarische nummer veertien zei hierover: "Het probleem met dit soort mensen is dat ze halve waarheden vertellen."

De adviescommissie is door de ledenraad van Ajax ingesteld om te kijken of het mogelijk is om de RvC weer op een lijn te krijgen. Gisteren sprak onder meer Molenaar met Cruijff. "Ik acht de kans dat de breuk gelijmd kan worden groter dan vijftig procent. Er zijn wel wat obstakels, maar we gaan kijken of we die weg kunnen nemen," zei Molenaar in de Telegraaf.

Vandaag is bekend geworden dat het AD in bezit is gekomen van een tweede brief van 18 oktober jl. waarin Ten Have, Olfers, Davids en Römer het plan van Cruijff om oud-directeur Maarten Fontein terug te laten keren afkraken.

"Fontein is destijds vetrokken met een regeling. (..) Naar onze mening is het gegeven de vertrekregling en de wijze waarop Fontein daarmee is omgegaan moeilijk uitlegbaar dat hij terugkeert bij Ajax. Bovendien is hij een paar maanden na zijn vertrek in dienst getreden bij onze grote concurrent van dat moment AZ. Over Ajax heeft hij zich meerdere keren niet al te fraai uitgelaten. (..) Daarnaast heeft Fontein gepoogd een bepaling in het contract met Aegon op te laten opnemen die mogelijk voordelig was voor zijn eigen positie en zeer discutabel," zo luiden enkele passages uit de tweede brief.

Het bekend worden van de tweede brief maakt het werk voor Molenaar en zijn mede commissieleden er niet makkelijker op. "Er is twijfel of het gaat lukken met Johan. Dat steek ik niet onder stoelen of banken. Mijn opdracht is om te kijken of we met z’n allen verder kunnen. Er is ons veel aan gelegen om Johan een prominente rol binnen Ajax te geven."