V-raad: Campagne in Libië eindigt op 31 oktober

Redactie

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft donderdag unaniem ingestemd met het beëindigen van de militaire operaties in Libië. De raad besloot het vliegverbod boven het land op 31 oktober op te heffen en trekt vanaf die datum zijn autorisatie voor militair ingrijpen in.

De Libische ambassadeur bij de VN, Ibrahim Dabbashi, verzocht de raad een dag eerder nog te wachten met het nemen van een besluit totdat het interimbestuur van het Noord-Afrikaanse land daar formeel om zou verzoeken. Daar wilde de Veiligheidsraad niet aan.

NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen liet na de bekendmaking weten dat het bondgenootschap vrijdag zal aankondigen dat de Libië-missie op 31 oktober ten einde komt. "We hebben ons mandaat om de Libische burgerbevolking te beschermen voltooid", aldus Fogh Rasmussen. Hij liet daarop volgen dat de NAVO bereid is om Libië, indien nodig, bij te staan bij de overgang naar democratie, met name op defensie- en veiligheidsgebied.

De Veiligheidsraad stemde op 17 maart van dit jaar in met militaire acties in Libië, nadat de Arabische Liga had verzocht om ingrijpen tegen de troepenmacht van de vorige week gedode leider Moammar Gadhafi. De NAVO begon hierop een militaire campagne en bestookte de Libische troepen vanuit de lucht. De campagne had tot doel de Libische burgerbevolking te beschermen tegen de strijdkrachten van Gadhafi, maar was in de praktijk van cruciaal belang voor de opstandelingen die de wapens tegen de Libische kolonel hadden opgenomen.