Vertrekkende korpschef Welten krijgt lintje

Redactie

Bernard Welten is donderdag bij zijn afscheid als hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Woensdag kreeg hij al de Zilveren Medaille van de hoofdstad.

Burgemeester Eberhard van der Laan reikte beide onderscheidingen uit. Hij prees de 56-jarige Welten omdat hij nieuwe ontwikkelingen en spanningen 'goed en tijdig' weet te signaleren en daarop anticipeert. Hij zou met zijn 'overstijgende visie' breder kijken dan zijn verantwoordelijkheid als korpschef reikt.

Welten trad in 1978 in dienst bij de Amsterdamse politie was sinds 1998 lid van de korpsleiding. Nadat hij vijf jaar korpschef in Groningen was geweest, keerde hij in 2004 als hoofdcommissaris terug naar Amsterdam, waar hij overigens niet woont.

De in Breda geboren Welten is een mensenman, zei Van der Laan. "Hij laat een prachtig korps achter, het fitste korps, en tegelijkertijd het meest respectvolle regiokorps van Europa, in mijn woorden een humaan korps dat erbovenop zit."

De Zilveren Medaille wordt toegekend aan mensen die zich in de Amsterdamse gemeenschap 'buitengewoon verdienstelijk' hebben gemaakt en de naam van Amsterdam naar buiten toe hebben uitgedragen.

Wat Weltens nieuwe baan wordt, is nog niet bekend. Eerder sloot de PvdA-sympathisant een gang naar de politiek niet uit.


Vertrekkende korpschef Welten krijgt lintje (Foto: Novum)