Gilbert gekozen tot beste wielrenner van het jaar

Stefan (sportfreak)

Philippe Gilbert heeft vandaag de Vélo d'Or gewonnen. het is een prijs die sinds 1992 door het Franse maandblad Vélo Magazine uitgereikt aan de beste wielrenner van het seizoen en wordt toegekend door een panel van beroepsjournalisten uit de hele wereld.

De Belgisch kampioen kreeg in totaal 89 punten. Tourwinnaar Cadel Evans eindigde als tweede met 73 punten, wereldkampioen Mark Cavendish werd met 54 punten derde. Gilbert, die volgend jaar verhuist van Omega-Pharma Lotto naar BMC,  kende een superseizoen. Hij won onder meer de Brabantse Pijl, de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik, het Belgisch Kampioenschap op de weg en het Belgisch Kampioenschap tijdrijden, de eerste rit in de Tour de France en de Clasica San Sebastian.

Gilbert volgt de Zwitser Fabian Cancellara op, die de trofee vorig jaar kreeg. Gilbert is na Johan Museeuw (1996) en Tom Boonen (2005) pas de derde Belg die de trofee in ontvangst mag nemen. Nog nooit werd de prijs gewonnen door een Nederlandse renner.