FIFA komt met andere procedure WK-toewijzing

Peterselieman

Wereldvoetbalbond FIFA gaat de procedure aanpassen waarmee het bepaalt wie een WK mag organiseren. Dat meldt de NOS. In de toekomst wordt de toewijzing niet meer gedaan door het uitvoerend comité, zoals nog wel het geval was voor de WK's van 2018 en 2022. Voor het toernooi van 2026 en later maakt het comité een voorselectie, waarna de 208 FIFA-landen mogen stemmen op hun favoriet.

De FIFA wijzigt de procedure vanwege de schandalen van de laatste jaren. Vorig jaar werd bekend dat enkele leden van het uitvoerend comité waren omgekocht in ruil voor hun stem. Het comité bepaalde in december 2010 dat de WK's van 2018 en 2022 gespeeld worden in Rusland en Qatar.

De bond stelt ook een onafhankelijke commissie in die de 'transparantie en goed bestuur' van de FIFA moet bewaken. Bovendien wordt de rol van onderzoeker en rechter bij de ethische commissie, voorheen door één persoon uitgevoerd, voortaan gescheiden.

Voorzitter Sepp Blatter maakte tevens bekend dat de ISL-zaak wordt heropend. In 1997 werden meerdere leden van het uitvoerend comité, waaronder toenmalig voorzitter Joao Havelange, beschuldigd van het aannemen van smeergeld van marketingpartner ISL. Dat bedrijf, dat in 2001 failliet ging, verkocht de tv- en reclamerechten bij de WK's.

Blatter zegt de belastende documenten openbaar te maken. De FIFA betaalde destijds een boete aan de Zwitserse overheid om de documenten geheim te houden.