Nederland wil Defensie-helikopter terug uit Libië

Redactie

Nederland wil de militaire helikopter die door Libische strijders werd overmeesterd bij een mislukte reddingsactie terug hebben. Hoewel de helikopter al is afgeschreven gaat het ministerie van Defensie een poging doen het toestel terug te krijgen nu de Libische dictator Moammar Gadhafi is gedood. Dat zegt een woordvoerder.

"We hebben de intentie om, zodra de situatie tot rust is gekomen, in overleg met de overgangsraad in Libië te proberen het toestel terug te krijgen", laat de woordvoerder weten.

De Lynx-boordhelikopter van het marinefregat Hr. Ms. Tromp viel in februari in handen van aanhangers van Gadhafi. Toen het toestel op het strand bij de stad Sirte landde voor een evacuatiemissie, werd het overmeesterd. Drie militairen werden een kleine twee weken gevangen gehouden.

Het toestel staat volgens de Defensiezegsman nog steeds op het strand. "De laatste keer dat we keken stond hij er nog." In wat voor staat de heli verkeert is onduidelijk. "We gaan ervan uit dat een helikopter die zó lang stil heeft gestaan afgeschreven moet worden." Wat de plannen zijn met de Lynx als die terug komt, is onduidelijk.


Nederland wil Defensie-helikopter terug uit Libië (Foto: Novum)