Bin Laden-film pas na verkiezingen VS in bioscoop

Borizzz

Kathryn Bigelow wil haar film over de laatste dagen van Osama Bin Laden pas uitbrengen na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 17 december volgend jaar. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Hoewel de film nog geen scenario heeft beweren criticasters al dat de huidige president, de Democraat Barack Obama, te veel als held wordt afgeschilderd in de zoektocht naar en de liquidatie van Bin Laden. Het Republikeinse congreslid Peter King beweerde in augustus zelfs dat het Democratische kamp geheime documenten aan de filmmakers had doorgespeeld.

Het Witte Huis noemde deze aantijgingen 'belachelijk' en 'simpelweg onwaar', en zei dat de filmmakers alleen informatie hadden gekregen over de rol van Obama bij de liquidatie van de leider van Al-Qaida, die op 2 mei plaatsvond.

Regisseuse Bigelow en scenarist en producent Mark Boal ontkennen enige politieke partijdigheid. Ze willen zich met hun film niet richten op Obama maar op de jacht op Bin Laden. Die jacht werd onder de presidenten Clinton, Bush en Obama gevoerd, door het leger en de CIA. "De mannen die Bin Laden uiteindelijk hebben gepakt lieten zich niet leiden door politieke banden", stellen de twee.

Steven Spielberg besloot in september al zijn politieke film Lincoln pas na de Amerikaanse presidentsverkiezingen uit te brengen. Die film gaat over de tweede verkiezingsstrijd van de negentiende-eeuwse Republikeinse president. Van Spielberg is bekend dat hij een fervent Democraat is.


Bin Laden-film pas na verkiezingen VS in bioscoop (Foto: Novum)