Tandartsbezoek kan duurder uitvallen

Redactie

Het bezoek aan de tandarts kan duurder uitvallen, wanneer vanaf januari de tarieven worden vrijgegeven. Zorgverzekeraar CZ roept patiënten dan ook op om alert te zijn en naar de prijs van een behandeling te vragen, laat een woordvoerder donderdag weten.

CZ zal namelijk alleen marktconforme tarieven vergoeden. Wanneer tandartsen een hogere prijs berekenen, dan zullen patiënten het deel dat niet wordt vergoed zelf moeten betalen. De verzekeraar hoopt overigens met veel tandartsen zelf een contract af te sluiten, zodat patiënten niet onverwacht worden geconfronteerd met hogere kosten.

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) ziet overigens geen aanleiding dat tandartsen 'flink gaan experimenteren' met de tarieven. De verwachte prijsontwikkeling is nog onduidelijk, meldt de federatie donderdag. De NPCF wil verder dat tandartsen patiënten duidelijk informeren over hun tarieven en de kwaliteit van de behandelingen.

Het experiment met het vrijgeven van de tarieven moet duidelijk maken wat de gevolgen van de marktwerking zijn op de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de tandartszorg.