Barroso: Goed op weg naar EFSF-akkoord

Redactie

De eurozone is goed op weg naar een akkoord om het EFSF-noodfonds door hefboomwerking meer slagkracht te geven, zegt de voorzitter van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso donderdag.

In een toespraak zei Barroso dat de eurozone diverse belangrijke taken voor zich heeft, waaronder "beslissende en onmiddellijke stappen" in de Griekse schuldcrisis en stappen om de banken in de eurozone te versterken.

Barroso benadrukte de noodzaak om de beschermingswallen van de eurozone te versterken. "Als er een aspect is dat niet mag ontbreken wil de rest geloofwaardig blijven, dan is het inderdaad die noodzaak."

"We hebben voorstellen besproken over een hefboommechanisme voor het EFSF-fonds. Ik hoop dat hierover zondag een akkoord wordt gesloten", zei Barroso. "Ik ben bemoedigd door het werk. Ik denk dat een positief resultaat zondag mogelijk is, mits de politieke wil aanwezig is en een bereidheid tot compromis."

Barroso deed de uitspraken na een niet-aangekondigd overleg woensdag tussen de regeringsleiders van Frankrijk en Duitsland en de leiding van de Europese Centrale Bank, het IMF en EU-president Herman van Rompuy.

De ministers van financiën van de eurozonelanden en de Europese Unie beginnen vrijdag aan een tweedaagse politieke top in Brussel.

De Duitse regering zal donderdag een concept-richtlijn voor het EFSF voorleggen aan zijn parlement, blijkt uit dit conceptstuk, dat is ingezien door Dow Jones. Volgens de richtlijnen mag het fonds obligaties van eurozone-overheden kopen, zowel rechtstreeks als op de secundaire markt. Aankopen via de openbare secundaire markt zouden geen politieke goedkeuring van afzonderlijke eurozonelanden vergen. De gekochte obligaties kunnen worden doorverkocht, aangehouden of gebruikt als onderpand voor terugkoopovereenkomsten met commerciële banken.