Clinton: Verzoening met Taliban nodig

Redactie

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft volksleiders in Afghanistan donderdag aangemoedigd te blijven streven naar verzoening met de Taliban. Tijdens haar verrassingsbezoek hamerde Clinton voorts op het belang van de samenwerking met de buurlanden en vooral Pakistan in de strijd tegen het terrorisme.

Clinton beloofde de maatschappelijke prominenten dat de Verenigde Staten Afghanistan niet aan zijn lot overlaten en dat vrouwen en minderheden niet de tol voor een verzoening met de Taliban zullen betalen. Die boodschap brengt ze later ook over aan de regering van president Hamid Karzai.

"Dit zijn enkele van mijn helden", zei ze tegen verslaggevers voor de vergadering met voorvechters van vrouwenrechten, onderwijskundigen en politici aanving. "Ik ben hier om de werkelijkheid op te snuiven. Ik wil horen hoe de mensen in Afghanistan denken over de toekomst."

President Karzai uitte eerder zijn ergernis over de pogingen de Taliban te bewegen de wapens neer te leggen. Het Haqqani-netwerk, de Pakistaanse bondgenoot van de Taliban, heeft zijn aanvallen in Afghanistan de afgelopen tijd juist opgevoerd. In de ogen van Karzai toont de recente moord op de Afghaanse staatsman en zijn voornaamste bemiddelaar Burhanuddin Rabbani dat toenaderingspogingen geen zin hebben. Bovendien eist hij dat Pakistan eerst optreedt tegen het opperbevel van de Taliban dat het herbergt.

De VS beschouwen een politiek akkoord met de Taliban als de aangewezen weg naar vrede. Washington wil dat Karzai het verzoeningsproces op sleeptouw neemt.


Clinton: Verzoening met Taliban nodig (Foto: Novum)