NAVO-troepen trekken op tegen Servische blokkades

Redactie

NAVO-militairen zijn donderdagochtend in rellenuitrusting opgetrokken naar door Kosovaarse Serviërs opgeworpen wegblokkades. Toen de leiders van de Servische minderheid weigerden de NAVO doorgang te verlenen trachtten de militairen de honderden Servische demonstranten met pepperspray te verdrijven.

De NAVO-eenheid probeerde de demonstranten te overreden de wegversperring van geparkeerde auto's, stenen, balken en aarde, een kilometer of tien ten noordwesten van de verdeelde stad Mitrovica, op te breken. De internationale troepenmacht zegt de bewegingsvrijheid en bevoorradingslijnen te willen herstellen. De Serviërs zijn slechts bereid spaarzaam 'humanitaire goederen' door te laten en roepen Servië te hulp.

De Kosovaarse Serviërs hebben wegen versperd om te verhinderen dat de Albanese regering van het jonge Balkanstaatje het door overwegend Serviërs bewoonde noorden in handen neemt. Kosovo verklaarde zich in 2008 onafhankelijk van Servië, maar de Servische minderheid noch hun moederland heeft die onafhankelijkheid erkend.