Opnieuw geweld bij onderwijsbetogingen Chili

Redactie

Demonstraties in de Chileense hoofdstad Santiago zijn woensdag opnieuw in geweld ontaard. Groepjes onder capuchons verscholen jongeren botsten met de politie en verstoorden een vreedzame protestmars van honderdduizend studenten voor onderwijshervormingen. Toen de betoging op zijn einde liep zochten relschoppers de confrontatie met de politie en greep het geweld snel om zich heen. Vandalen bemachtigden de brandstofslangen van een benzinestation en sproeiden het brandbare goedje in het rond. De politie hield het terrein nat, sloot de elektriciteit af en hield mensen van het station weg.

Dinsdag werd ook al een tankstation belaagd. Relschoppers probeerden toen ook een bus in brand te steken. Volgens onderminister van binnenlandse zaken Rodrigo Ubilla zijn bij de rellen van dinsdag twee agenten gewond geraakt en 263 mensen aangehouden. Volgens studentenleider Camilo Ballesteros speelt het geweld de regering, die de studenten afschildert als oproerkraaiers, in de kaart. Steeds meer studentenactivisten betichten medestanders van de regering ervan dat zij de hand in de rellen hebben.

De Chileense studenten voeren sinds april wekelijks actie. Ze willen dat de regering van president Sebastian Piñera de privatisering van het onderwijs terugdraait.