Tibetaanse non steekt zichzelf in brand

Redactie

Een Tibetaanse non is overleden nadat ze zichzelf maandag in de Chinese provincie Sichuan in brand had gestoken. Dat heeft de in Londen gevestigde organisatie Vrij Tibet dinsdag gemeld.

Toen ze zichzelf in brand stak riep de 20-jarige non leuzen voor grotere religieuze vrijheid en voor de terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet, zo werd gezegd. Elders in de provincie schoot de politie zondag voor een politiebureau twee demonstrerende Tibetanen neer, aldus Vrij Tibet. Het is niet duidelijk hoe ze eraan toe zijn.

De non stak zichzelf in brand voor een klooster in de prefectuur Aba, waar zich sinds maart al negen jonge monniken, ex-monniken en een non in brand hebben gestoken om de aandacht te vestigen op de onderdrukking van het Tibetaanse boeddhisme door China. Zeker vijf van hen overleden aan hun verwondingen.

"De zelfverbrandingen staan niet op zichzelf. In het omliggende gebied zijn protesten gemeld en er wordt steeds harder geroepen om uitgebreidere protesten", zei de directeur van Vrij Tibet, Stephanie Bridgen.

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken verweet de aanhangers van de Dalai Lama vorige week zelfverbrandingen aan te moedigen, door ze niet te verwerpen. De Tibetaanse regering-in-ballingschap heeft de zelfverbrandingen tragisch genoemd en de internationale gemeenschap opgeroepen er bij China op aan te dringen een dialoog te beginnen over zijn beleid in Tibet en van oudsher Tibetaanse regio's in het westen van China. In het Indiase Dharamsala, waar de Tibetaanse regering-in-ballingschap zetelt, wordt woensdag een gebedsdienst gehouden voor degenen die zichzelf in brand hebben gestoken en voor Tibetaanse politieke gevangenen.