Nederlands wereldrecord orgaandonoren werven

bennootje

De wervingsactie door bekende Nederlanders op de eerste dag van de donorweek heeft meteen een wereldrecord opgeleverd. Van 12.00 tot 20.00 uur hebben zich ongeveer 1200 mensen direct geregistreerd als donor, meldt de organisatie maandagavond.

Het oude record orgaandonoren werven stond op naam van een Amerikaanse universiteit, dat in 8 uur tijd 726 mensen zo ver kreeg donor te worden. Het definitieve aantal nieuwe orgaandonoren wordt later deze week opgestuurd naar Guinness World Records in Londen.

De aftrap van de donorweek vond maandag plaats op de redactie van Nu.nl. Voor de actie probeerden verschillende bekende Nederlanders donoren te werven. Onder anderen Sanne Vogel, Eva van de Wijdeven, Gürkan Kücüksentürk, Giel Beelen en Charly Luske zetten zich in.

In totaal hebben de eerste dag van de donorweek ruim zevenduizend mensen een donorformulier ingevuld. Daarvan geeft 90 procent aan na het overlijden de organen af te willen staan. De donorweek, waarin verschillende donorwervingsacties worden gehouden, duurt nog tot en met zondag.