Deus Ex-piraat bevecht piraterij

wc-eend

In mei van dit jaar was een preview-build van Deus Ex: Human Revolution uitgelekt. James Grimshaw, oprichter van Vigilant Defender, heeft deze build gepakt en aangepast zodat het lijkt alsof hij komt van een bekende piraterijgroep en weer terug online gezet. Mensen die de build hadden gedownload kwamen na drie levels uit bij een vragenlijst online.

Vigilant Defender is namelijk een bedrijfje dat grotere bedrijven adviezen geeft over anti-piraterij. De vragenlijst die Grimshaw had gemaakt bevatte vragen over DRM en het illegaal downloaden van software. De controversionele manier van onderzoek doen is niet in samenwerking gegaan met Eidos of Square Enix.

Volgens Grimshaw zijn gegevens hebben zo'n 900.000 mensen de build die hij heeft verspreid gedownload. Zo'n 26.000 illegale downloaders waren bereid te betalen voor de volledige game, met de vraag hoeveel ze wilden betalen voor de game kwam er een gemiddelde uit van €14,49.

Grimshaw noemt het hele gebeuren een experiment en heeft op een gegeven moment zelfs een PayPal-account opgezet waar mensen een donatie konden doen voor de ontwikkelaar. Deed je een donatie dan zou je van Grimshaw de volledige, gelekte build krijgen. Hij is hier alleen niet mee doorgegaan.

De meeste uitgevers zijn het er mee eens dat piraterij slecht is voor de industrie. Grimshaw heeft al contact gezocht met Square Enix en Eidos maar heeft van beide nog niks teruggehoord. Grimshaw is er heilig van overtuigd dat zijn manier een hele goede manier is van anti-piraterij.