Groot onderzoek naar massaal voetbalgeweld Nijmegen

Redactie

De politie stelt een grootschalig onderzoek in naar de rellen na NEC - Vitesse, vanwege het 'massale' geweld tegen de politie. Een speciaal rechercheteam gaat de daders identificeren die op beeld zijn vastgelegd. De politie hield tien relschoppers aan, maar streeft ernaar nog tientallen anderen te arresteren.

Een grote groep NEC-supporters was zondagavond gefrustreerd na de met 1-0 verloren derby, waarin drie rode kaarten vielen. Ze gooiden met stokken en stenen naar de politie en de paarden. Ook wilden ze de confrontatie aangaan met Vitesse-supporters, maar dat wist de ME met charges te voorkomen. Vijf politiemensen te paard raakten gewond.

Negen arrestanten tussen de 14 en 32 jaar worden verdacht van openlijke geweldpleging. Een 14-jarige jongen uit Groesbeek mocht naar huis. De overige acht zitten nog in de cel. De tiende, een 66-jarige Nijmegenaar die een bevel negeerde, werd zondagavond vrijgelaten.

"Onacceptabel, we pakken ze stevig aan", liet de Nijmeegse burgemeester Thom de Graaf zondagavond al weten. Zo mogelijk wordt de materiële schade aan politiebussen en zeker drie supportersbussen van Vitesse op de daders verhaald, evenals de immateriële schade.

De politie heeft goede beelden van de daders van diverse camera's, maar slaat meer beeldmateriaal niet af.