Tot twaalf maanden cel voor grote vuurwerksmokkel

Redactie

Vijf verdachten van het op grote schaal invoeren van illegaal Chinees vuurwerk zijn maandag veroordeeld tot straffen tot een jaar cel. De rechtbank in Lelystad sprak een zesde verdachte vrij.

De verdachten lieten van 2006 tot en met 2009 grote hoeveelheden illegaal vuurwerk vanuit Polen in zeecontainers naar een bunker in Duitsland vervoeren. Vandaaruit werd het illegale vuurwerk in gehuurde vrachtwagens naar Nederland gebracht en op diverse plekken opgeslagen. Het vuurwerk werd doorverkocht op de particuliere Nederlandse markt.

Het vuurwerk waarin de verdachten handelden, mag eigenlijk alleen door gediplomeerde mensen afgestoken worden. De opslagruimten voldeden daarnaast niet aan de eisen.

De verdachten dachten volgens de rechtbank alleen aan geld. Wat dit vuurwerk in handen van niet deskundige mensen kan veroorzaken, interesseerde ze niet.

De vijf hebben straffen variërend van een jaar cel tot taakstraffen opgelegd gekregen. De straffen komen lager uit dan geëist, omdat de periode waarin de verdachten actief waren volgens de rechtbank korter is. Ook is onduidelijk hoeveel vuurwerk daadwerkelijk heel gevaarlijk was. De twee hoofdverdachten zijn daarnaast niet meer actief in de vuurwerkhandel.

Van de verdachte die werd vrijgesproken, acht de rechtbank niet bewezen dat hij wist dat de vijf het vuurwerk naar Nederland smokkelden.