[EK boksen] Zware loting Nederlandse dames

Niels (DerMeister)

Vandaag begint in het Topsportcentrum Rotterdam het EK boksen voor vrouwen. Vanmorgen bleek tijdens de loting dat Jessica Belder (-60 kg) en Marichelle de Jong (-69 kg) het niet hebben getroffen in de eerste ronde. Beide boksters komen vanmiddag uit tegen een sterke opponente uit Azerbeidzjan.

Nouchka Fontijn, uitkomend in de klasse tot 75 kilogram, trof het beter. Zij neemt het in de eerste ronde op tegen een Bulgaarse, waar ze twee jaar terug ook al eens van wist te winnen. De 23-jarige Schiedamse komt morgen pas in actie. "Een lekkere partij om mee te beginnen. Ik ga gewoon nog een keer van haar winnen.”

Ton Dunk, bondscoach van de Nederlandse vrouwen en tevens begeleider van Oranje in Rotterdam, was niet blij met de loting van Belder en De Jong: "Met name Jessica en Marichelle hebben het niet getroffen. Jessica verloor een maand geleden nog op punten van haar komende tegenstander en de opponent van Marichelle stond bij ons bovenaan het lijstje van meiden die we liever niet meteen wilden hebben. Maar het is niet anders.”

Tijdens de loting in de tien gewichtsklassen, waarvan er drie voor de eerste keer bij Londen 2012 olympisch zijn (-51, -60, -75 kg), kregen veel deelnemers voor de eerste ronde een bye. "Daar hadden wij natuurlijk ook graag gebruik van gemaakt”, liet Dunk weten. De bondscoach vervolgde: "Bij elke sport krijgt het organiserende land bepaalde voordeeltjes, zoals automatische plaatsing of een hogere plaatsing. Helaas is dat bij het vrouwenboksen nog niet het geval. We zullen het hiermee moeten doen.”

Klik hier voor een special over de Nederlandse deelneemsters aan het EK boksen.
Klik hier om deel te nemen aan een prijsvraag over het EK vrouwenboksen.