Omstreden stamcelonderzoeker claimt klonen coyote

Redactie

Het onderzoeksteam van de bij collega-wetenschappers in ongenade gevallen Zuid-Koreaanse stamcelgeleerde Hwang Woo-suk beweert voor het eerst in de geschiedenis coyotes te hebben gekloond. De acht gekloonde prairiewolven zijn in juni ter wereld gekomen, verklaarde zijn werkgever Sooam Biotech Research Foundation (SBRF) maandag.

De SBRF werkt samen met de provincie Gyeonggi aan het klonen van een reeks verschillende diersoorten. De provincie zegt de zorg voor de acht gekloonde prairiewolven op zich te nemen maar ze, eenmaal volgroeid, aan dierentuinen in binnen- en buitenland te schenken.

Hwang had vanwege zijn baanbrekende werk op het gebied van stamcelonderzoek ooit een heldenstatus in Zuid-Korea. Hij werd echter in 2006 door de Nationale Universiteit in Seoul ontslagen toen aan het licht kwam dat hij spectaculaire onderzoeksresultaten deels had verzonnen. Hwang bleek zijn bewering, twee jaar eerder, dat hij erin was geslaagd een menselijk embryo te klonen niet te kunnen staven. Wel kloonde hij in 2005 met zijn team als eerste een hond.