Werktuigen Neanderthalers ontdekt in Zuid-Limburg

Redactie

Een internationaal team van archeologen heeft bij het Limburgse St. Geertruid per toeval werktuigen gevonden van Neanderthalers. Het gereedschap is tussen de zeventig- en honderdduizend jaar oud en mogelijk nog ouder. Dat heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed maandag laten weten.

In Nederland is maar één andere plek bekend waar een zo intacte vondst werd gedaan. Het onderzoeksteam vond naast twee werktuigen ook de vuurstenen kern en zogenoemde afslagen die door Neanderthalers werden gebruikt om gereedschap te maken.

De archeologen verwachtten niet dat ze ook daadwerkelijk een vondst zouden doen. De opgravingen waren deel van veldonderzoek naar de ouderdom van de bodem. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed spreekt van 'een speld in een hooiberg' en verwacht dat in het gebied nog meer vondsten worden gedaan.

De Neanderthalers waren de voorlopers van de moderne mens, die volgens de huidige inzichten veertigduizend jaar geleden in beeld kwam. De oudste sporen van bewoning in Nederland werden gevonden in de groeve Belvédère bij Maastricht. Deze stammen uit de tijd van voor de Neanderthalers en zijn volgens onderzoek van de universiteit van Cambridge 250 duizend jaar oud.