Vacature voorzitter Raad van State gepubliceerd

Redactie

Na maanden wachten is de vacature voor vicepresident voor de Raad van State maandag in de Staatscourant gepubliceerd. De opvolger van Tjeenk Willink (PvdA) moet volgens de vacature 'het college als boegbeeld' naar buiten toe vertegenwoordigen. Kandidaten kunnen tot 10 november een brief naar koningin Beatrix sturen. Tjeenk Willink vertrekt op 1 februari.

Over de opvolging is veel te doen geweest. Gedoodverfd opvolger is minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA). Omdat de minister van Binnenlandse Zaken formeel degene is die de selectieprocedure regelt, werd die taak vrijdag overgedragen aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

De PvdA heeft bezwaren geuit omdat Donner als voormalig lid van het kabinet niet kritisch zou zijn naar de wetgeving die van het kabinet komt. PvdA-leider Job Cohen sprak van een slager die zijn eigen vlees keurt.

De Raad van State is naast het hoogste bestuursrechtorgaan het belangrijkste adviescollege van de regering en telt zevenhonderd medewerkers. Het onlangs gerenoveerde pand van de raad is gevestigd aan de Kneuterdijk in Den Haag.

Volgens een zondag gepubliceerde peiling van Maurice de Hond is 58 procent van de Nederlanders het met de partij eens dat een minister niet van het kabinet mag overstappen naar de Raad van State. Van de ondervraagden vindt 45 procent dat Donner niet geschikt is voor de vacature. Een derde vindt hem wel de aangewezen persoon.


Vacature voorzitter Raad van State gepubliceerd (Foto: Novum)