Griekse ministers betichten collega's van laksheid

Redactie

De Griekse ministers van onderwijs, volksgezondheid en vervoer hebben zondag aangedrongen op versnelde economische hervormingen. Ze beschuldigden ongenoemde medeministers van laksheid.

In hun verklaring van zondag namen Anna Diamantopoulou, Andreas Loverdos en Yiannis Ragoussis de 'gevestigde belangen' en de vakbonden in Griekenland op de korrel. Minister van financiën Evangelos Venizelos verklaarde later de zienswijze van zijn collega's te onderschrijven. Alle vier de ministers hebben eerder uitgesproken ooit mee te willen dingen naar het ambt van premier, dat nu wordt bekleed door George Papandreou.

Met hun verklaring breken de ministers rigoureus met het aloude cliëntelisme dat de Griekse overheid lang verlamde en Griekenland op de drempel van een faillissement heeft gebracht.

Donderdag staat de regering-Papandreou voor de taak onder meer en nieuwe ontslagronde voor ambtenaren door het parlement te loodsen. De Griekse vakbonden hebben de afgelopen dagen uit protest tegen de maatregelen een reeks stakingen aangekondigd.