Nederland koploper in gebruik antivirussoftware

Redactie

Nederland is binnen de EU koploper als het gaat om het gebruik van virusscanners, antispamprogramma's of firewalls. Van alle Nederlandse internetgebruikers beschikt 96 procent over veiligheidssoftware, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In geen enkel ander EU-land maakt zo'n groot deel van de bevolking gebruik van dergelijke software. De top drie wordt verder aangevuld door Finland, waar iets meer dan negentig procent veiligheidssoftware gebruikt, en België (89 procent). Letland scoort met iets meer dan zeventig procent het laagst.

Samen met Duitsland, Finland, Ierland en Oostenrijk behoort Nederland tot de vijf landen waar minder dan een kwart - in Nederland 23 procent - van de internetgebruikers vorig jaar is getroffen door een virus. In de hele EU werd een op de drie internetters door een virus getroffen.

De Fransen hadden het meeste last van spam. Ongeveer zeven van de tien Franse internetgebruikers zagen hun mailbox volstromen met ongewenste mail. Nederland, Duitsland en België staan op een gedeelde tweede plaats. Daar was het percentage iets lager.