Strijd tegen de klok op scheepswrak Nieuw-Zeeland

Redactie

Pompploegen voeren voor de kust van Nieuw-Zeeland een strijd tegen de klok om de olie uit het scheepswrak van de Rena te bergen voor het aan stukken slaat en zinkt.

Na een week van gedwongen wachten vanwege de slechte weersomstandigheden is het pompwerk op het containerschip zondagavond hervat. Maar de operatie vordert tergend traag. Slechts 82 van de 1400 ton brandstof aan boord is tot dusverre geborgen.

Aangezien maandag opnieuw slecht weer op komst is vreest de Nieuw-Zeelandse minister van vervoer dat niet alle olie tijdig kan worden afgepompt. ''Het is een kwestie van redden wat er te redden valt'', aldus Steven Joyce.

Het 236 meter lange schip zit sinds 5 oktober vast op het Astrolabe-rif, 22 kilometer van Tauranga Harbour. Het schip maakt slagzij en de romp vertoont tal van scheuren. Volgens deskundigen kan het ieder ogenblik breken of zinken.

De 44-jarige Filipijnse kapitein van de Rena en de stuurman zijn woensdag aangeklaagd wegens roekeloos vaargedrag. Worden ze schuldig bevonden dan wacht hen mogelijk een jaar celstraf.