Tientallen arrestaties Occupy-beweging VS

Redactie

Zeker 175 aanhangers van de Occupy Wall Street-beweging zijn zondag in de Amerikaanse stad Chicago gearresteerd toen ze weigerden hun tenten op te pakken en een stadspark te verlaten. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De arrestaties stonden in contrast met de situatie op andere plekken, waar demonstranten zich aan de wet hielden om hun protest tegen de rol van Wall Street in de financiële crisis voort te kunnen zetten.

Zaterdag demonstreerden tienduizenden mensen overal ter wereld tegen de inhaligheid en macht van de financiële wereld. In New York en andere Amerikaanse steden werden tientallen mensen gearresteerd. In de Italiaanse hoofdstad Rome liepen protesten uit de hand. Relschoppers trokken stenen uit de stoep om ramen mee in te gooien en staken voertuigen in brand. De schade wordt op één miljoen euro geschat. Zeker zeventig mensen raakten gewond.

In Amsterdam verzamelden zich zaterdag zo'n vijftienhonderd mensen op het Beursplein. Ook in Den Haag en Rotterdam waren demonstraties georganiseerd. De protesten verliepen vreedzaam.

In New York werden zo'n twintig mensen opgepakt toen ze een filiaal van de Citibank binnengingen en weigerden te vertrekken. Eerder op de dag trokken ongeveer duizend mensen voor een filiaal van de Chasebank langs. Sommigen gingen naar binnen om hun rekening te sluiten. Een van de demonstranten zei dat ze haar geld er weghaalde omdat ze boos is dat JP Morgan Chase miljarden dollars verdient terwijl de klanten met moeite de kosten voor de bank kunnen betalen en huizen ingenomen worden.

In Chicago kwamen zo'n vijfhonderd mensen in een park bijeen nadat eerder op de dag een demonstratie van ongeveer tweeduizend mensen had plaatsgevonden. De politie verrichte de arrestaties toen de demonstranten het park met sluitingstijd niet wilden verlaten.

De arrestaties lijken een nieuwe fase van burgerlijke ongehoorzaamheid in te luiden voor de tak van de beweging in Chicago. "Het was echt een keuze en we hadden erop gerekend", zei Randy Powell, een 27-jarige student en een van de arrestanten. "Ik had het gevoel dat ik het moest doen."