Hollande roept overwinning voorverkiezingen uit

Redactie

De Franse socialist François Hollande heeft zondag de overwinning van de voorverkiezingen van de Parti Socialiste (PS) uitgeroepen. Zijn tegenstreefster Martine Aubry heeft Hollande gefeliciteerd met zijn zege.

De leden en sympathisanten van de PS, de grootste oppositiepartij van Frankrijk, konden zondag kiezen wie van de twee overgebleven kandidaten zij als socialistische presidentskandidaat naar voren wilden schuiven.

Hollande zei zich trots en verantwoordelijk te voelen nu is gebleken dat hij meer dan 55 procent van de stemmen heeft gekregen. "Het was de grote meerderheid die ik wilde", aldus Hollande. Hij riep links Frankrijk op zich gezamenlijk achter hem te scharen.

Hollande gaat het volgend jaar april opnemen tegen de zittende president Nicolas Sarkozy. Hollande maakt een grote kans ook de presidentsverkiezingen te winnen. Veel Fransen zijn ontevreden over de hoge staatsschuld, de bezuinigingen op het onderwijs, de haperende economische groei en de stijgende werkloosheid. Sarkozy, van wie men verwacht dat hij zich opnieuw kandidaat gaat stellen, is bovendien niet populair onder de Fransen.

Hollande zei zondag dat de overwinning hem de 'kracht en de legitimiteit' geeft om de strijd aan te gaan.

De PS schat dat zo'n 2,7 miljoen Fransen hun stem hebben uitgebracht.


Hollande roept overwinning voorverkiezingen uit (Foto: Novum)