ElBaradei uit kritiek op militaire raad Egypte

Redactie

De Egyptische militaire raad heeft te veel macht en geen ervaring met regeren. Dat heeft Mohamed ElBaradei, een van de leiders van de oppositie, zondag gezegd. Hij verwoordt daarmee de frustratie van veel Egyptenaren na een week waarin meer dan twintig Egyptische christenen werden gedood toen het leger hun protest hardhandig neersloeg.

"Tot nog toe heeft de militaire raad (...) geen politieke ervaring, hij heeft autoriteit zonder ervaring. En we hebben een kabinet dat ervaring heeft maar geen macht", zei ElBaradei op een persconferentie. Hij stelde als oplossing voor het probleem een alternatieve regering met meer macht voor.

ElBaradei uitte ook kritiek op de rol van de Egyptische staatstelevisie, die volgens hem liegt en aanzet tot geweld. Hij riep op tot een onafhankelijk onderzoek naar de staatstelevisie.

ElBaradei (68) is een van de invloedrijkste figuren onder de jeugd die in opstand kwam tegen het dertigjarig bewind van oud-president Hosni Mubarak. ElBaradei, voormalig diplomaat en oud-hoofd van het nucleaire agentschap van de Verenigde Naties, is voor velen de favoriete presidentskandidaat. Hij wordt gezien als een man met visie en internationale ervaring die Egypte naar democratie kan leiden.

ElBaradei vroeg zondag om een onafhankelijk onderzoek naar het geweld van de afgelopen week en riep de militaire raad op de vervolging en de processen over te dragen aan een burgerrechtbank. Momenteel voeren militaire aanklagers het onderzoek uit.

De militaire raad is volgens ElBaradei langzaam geweest in het invoeren van wet- en regelgeving om het vertrouwen van het volk te winnen. Wel is hij van mening dat de transitieperiode beter kan worden voortgezet om goede wetten en instituten te kunnen garanderen dan om haar af te breken alleen om de raad af te kunnen zetten.

Op 28 november worden parlementsverkiezingen gehouden. Het gekozen parlement zal een nieuwe grondwet schrijven.