Martin Luther King-monument ingewijd

Redactie

Duizenden mensen zijn zondag in Washington bijeengekomen om het nieuwe Martin Luther King-monument in te wijden. De Amerikaanse president Barack Obama en zangeres Aretha Franklin waren onder de aanwezigen die een eerbetoon brachten aan de belangrijkste burgerrechtenactivist van de Verenigde Staten. Obama zei dat King had geholpen zijn weg naar het Witte Huis als eerste zwarte president te plaveien.

In augustus werd het monument al geopend maar toen kon de inwijding niet plaatsvinden vanwege orkaan Irene. Zondag waren zo'n vijftigduizend mensen aanwezig.

King leidde massale burgerrechtenprotesten in de Verenigde Staten. In 1963 organiseerde hij een vreedzame mars voor zo'n 250.000 mensen en sprak zijn fameuze 'I have a dream'-speech uit. Een jaar later nam het Amerikaanse Congres een belangrijke burgerrechtenwet aan en op zijn 35e werd King de jongste man die de Nobelprijs voor de vrede kreeg. In 1968 werd hij in Memphis vermoord.

Kings dochter, Bernice King, zei zondag dat haar familie trots is op het monument. Martin Luther King III, de zoon van King, zei echter dat de droom van zijn vader nog niet is uitgekomen. Hij zei dat het land 'zijn ziel verloren heeft' omdat het grote economische verschillen accepteert en er meer gekleurde mensen in de cel zitten dan op school. Het monument zou als katalysator moeten fungeren en zijn vaders strijd voor sociale en economische rechtvaardigheid nieuw leven in blazen, aldus King III.


Martin Luther King-monument ingewijd (Foto: Novum)