Fietsersbond vreest toename ongelukken

Redactie

De Fietsersbond is bang dat de bezuinigingen leiden tot slechter onderhouden fietspaden, waardoor het aantal ongelukken toeneemt. De bond vraagt gemeenten zondag met klem niet te bezuinigen op de kwaliteit en het onderhoud van fietsvoorzieningen, maar hier juist in te investeren.

Dertig procent van de gemeenten zet zich matig tot slecht in voor goede fietspaden, blijkt uit een peiling van de Fietsersbond onder de lokale afdelingen. Een kwart stelt dat de bezuinigingen het onderhoud van fietspaden sterk tot zeer sterk beïnvloedt. Ook op het meldpunt Mijn slechtste fietspad komt naar voren dat gebrekkig onderhoud een punt van zorg is bij fietsers.

Vorig jaar kwamen bij eerste hulpposten 46.000 fietsers binnen die een eenzijdig ongeluk hadden gehad, dus zonder 'botspartner'. Uit onderzoek blijkt volgens de Fietsersbond dat de helft daarvan werd veroorzaakt door 'gebrekkige' infrastructuur. Het gaat vooral om paaltjes, losliggende tegels en boomwortels. Ook te smalle fietspaden en slechte gladheidsbestrijding hebben jaarlijks duizenden ziekenhuisgewonden tot gevolg, weet de bond.

De bond roept fietsers op om gevaarlijke plekken te melden. De laatste jaren zouden ruim vijfduizenden klachten zijn opgelost.


Fietsersbond vreest toename ongelukken (Foto: Novum)