Discussie rond Leers kost CDA zetel

bennootje

De discussie rond minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) heeft zijn partij een zetel gekost en de PVV een zetel opgeleverd. Steeds als het onderwerp 'immigratie' speelt, verzwakt dat de positie van het CDA en versterkt dat de PVV, concludeert opiniepeiler Maurice De Hond zondag.

Leers had vorige week in het wetenschappelijke tijdschrift van het CDA gesteld dat migratie ook iets positiefs kan zijn. Zijn hoofdmotief zou niet zijn dat er minder mensen naar Nederland moeten komen. PVV-leider Geert Wilders reageerde gepikeerd en zei op Twitter dat Leers 'CDA-onzinteksten' verkondigt. Ook liet hij weten dat hij Leers hard zal afrekenen op het nakomen van afspraken.

Na overleg met premier Mark Rutte (VVD) en een gesprek met Wilders benadrukte Leers deze week dat hij nog altijd achter de doelstelling van het kabinet staat om het aantal migranten substantieel te verminderen.

Uit de peiling blijkt verder dat 44 procent het met Leers eens is dat de immigratie een verrijking van de Nederlandse samenleving kan zijn. Bijna evenveel mensen, 42 procent, zijn het niet met hem eens. De rest weet het niet. Van de ondervraagden vindt 64 procent dat de immigratie moet afnemen. Een kwart is het daar niet mee eens.

Het CDA staat nu op dertien zetels en de PVV op dertig. De VVD is met 31 zetels in de peiling nog maar net groter. Het CDA heeft tot nu toe alleen afgelopen zomer zo laag als nu gestaan.

Verder verliest GroenLinks een zetel aan de PvdA, waardoor GroenLinks op een dieptepunt van zes zetels uitkomt. De laatste keer dat de partij zo laag in de peiling stond, was rondom de verkiezingen van 2006.

Waar het bespreken van immigratie het CDA telkens zetels lijkt te kosten, kost het GroenLinks iedere keer weer zetels als de politietrainingsmissie in Kunduz in het nieuws komt. GroenLinks is een van de bedenkers van de missie.