Kabinet praat later over weigerambtenaren

Redactie

Het kabinet heeft vrijdag een besluit over trouwambtenaren met gewetensbezwaren tegen het homohuwelijk voor zich uitgeschoven. De ministers Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) en Marja van Bijsterveldt (Emancipatie) hadden voorgesteld dat gemeenten ambtenaren in dienst mogen hebben die geen homoseksuelen willen trouwen.

De gemeenten moeten er dan wel zorg voor dragen dat mensen van het gelijke geslacht met elkaar in het huwelijk kunnen treden. Maar verder willen de ministers de beslissing om weigerambtenaren aan te stellen bij de gemeenten laten liggen.

Van Bijsterveldt liet deze zomer tijdens een Kamerdebat over emancipatie al weten dat het mogelijk moet blijven dat ambtenaren van de burgerlijke stand het sluiten van een huwelijk tussen homoseksuelen weigeren. Ook Donner maakte al eerder duidelijk dat gemeenten de vrijheid hebben trouwambtenaren met gewetensbezwaren aan te stellen.

De Commissie Gelijke Behandeling oordeelde in 2008 dat een gemeente mag weigeren een ambtenaar aan te stellen die alleen hetero's wil huwen.

Homobelangenorganisatie COC noemt het voorstel vrijdag "zeer teleurstellend." Voorzitter Vera Bergkamp vindt het ,,bizar dat 10 jaar na de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht ambtenaren nog steeds kunnen zeggen dat ze geen zin hebben de wet uit te voeren."

Zodra het kabinet de knoop doorhakt, wil GroenLinks een uitspraak van de Tweede Kamer over weigerambtenaren. Kamerlid Ineke van Gent heeft een oproep aan het kabinet klaarliggen om te regelen dat trouwambtenaren geen homohuwelijk meer mogen weigeren. Met steun van de VVD kan het voorstel het halen, maar die partij wil nog niet reageren.