Criticus Bulgaarse regering ontsnapt aan aanslag

Redactie

Een Bulgaarse journalist en fel criticus van de centrumrechtse regering is ontsnapt aan een bomaanslag. Een provisorisch explosief beschadigde donderdagavond de auto van Sasho Dikov, maar verwondde niemand.

De bomaanslag viel samen met een bezoek van voorzitter van de Europese commissie José Manuel Barroso en het hoogtepunt van de campagnes voor de presidents- en burgemeestersverkiezingen van volgende week. De Bulgaarse politie zegt nog geen verdachte of motief op het oog te hebben.

De bom ging donderdagavond af onder de auto van Dikov, die voor zijn huis in de hoofdstad Sofia was geparkeerd. De populaire Dikov, die tv-zender Kanal 3 leidt, zei geen bedreigingen te hebben ontvangen.

"De explosie is bedoeld om mij en iedereen die de waarheid spreekt vrees aan te jagen", zei Dikov vrijdag. Hij wilde niemand in het bijzonder beschuldigen van de aanval, maar verklaarde niet te zullen zwijgen over het lakse optreden van de regering van premier Boiko Borisov tegen corruptie en de georganiseerde misdaad.

De in Wenen gevestigde Zuidoost-Europese Mediaorganisatie (SEEMO) heeft de aanval veroordeeld en de politie opgeroepen de daders in de kraag te vatten. Secretaris-generaal Oliver Vujovic bracht de Bulgaarse autoriteiten in herinnering dat de plegers van de bomaanslag van februari jongstleden op het oppositieweekblad Galleria ook nog niet zijn gevonden. "In een democratisch land moeten journalisten en media kunnen werken zonder angst", aldus Vujovic.