Ziekenhuis Zevenaar weer vliegvrij

Redactie

In het Rijnstate Ziekenhuis in Zevenaar kan maandag weer geopereerd worden. Het operatiekamercomplex is weer vliegvrij, meldt het ziekenhuis vrijdag.

De operaties werden afgezegd nadat eerder deze week vliegjes werden gevonden in de operatiekamers. Ruim honderd patiënten zagen hun operatie uitgesteld worden of moesten noodgedwongen naar een ander ziekenhuis.

De vliegjes kwamen vermoedelijk uit een aantal piepkleine gaatjes in de afdichting van leidingen op de wanden van de operatiekamers. De gaatjes werden door middel van rook gevonden nadat met infraroodcamera's niets werd aangetroffen.

Eerder had het ziekenhuis in samenwerking met experts van de ongediertebestrijding alle kiertjes en gaten gedicht met purschuim. Aan de binnen- en buitenzijde van het gebouw is in naden en kieren insecticide aangebracht. Tussen de plafonddelen van de operatiekamers zijn plakstroken geplaatst om vliegen te vangen. Ook is het operatiekamercomplex grondig schoongemaakt.

Het ging volgens Rijnstate om een soort vlieg dat er om bekend staat graag te overwinteren in hooggelegen delen van gebouwen. Het operatiekamercomplex bevindt zich op de bovenste verdieping van het ziekenhuis.

Om soortgelijke vliegjesproblemen in de toekomst te voorkomen, worden voortaan extra controles uitgevoerd op de afdichting van leidingen. Ook worden aan het einde van de zomer maatregelen genomen om overwinterende vliegen buiten de deur te houden.