Zonderland wil beste oefening ooit laten zien

Peterselieman

Epke Zonderland weet wat hem zondag op het wereldkampioenschap turnen in Tokyo te doen staat. De Nederlander moet in de finale op de rekstok een medaille halen wil hij zich plaatsen voor de Olympische Spelen in Londen. Hij is bereid veel risico te nemen om zijn doel te bereiken.

Bij de afgelopen twee wereldkampioenschappen pakte Zonderland het zilver en hij weet dat in Japan de ogen van iedereen, inclusief zijn collega's, op zich gericht zijn. "Natuurlijk merk ik dat. Datzelfde heb je bijvoorbeeld als de Braziliaan Hypolito de vloer op gaat," zei de Nederlander die weet dat hij een status geniet.

Zondag zal hij als derde in de finale in actie gaan komen. "Misschien vind ik het wel de gunstigste positie. Er zit een korte periode tussen het inturnen en het moment dat je in actie komt. Ik houd er niet van als ik lang moet wachten, maar de eerste of tweede startpositie vind ik dan weer net te snel. Op dat moment wil ik even rust hebben om me te concentreren."

Zonderland weet dat mocht hij het niet halen er nog een kans is, maar in januari zal dat via de meerkamp moeten. De Fries heeft door verschillende blessures echter al sinds 2007 geen volledige meerkamp meer geturnd, maar vooralsnog ligt de focus op zondag. "De trainingen gaan goed en de focus ligt volledig op zondag. De spanning die ik nu voel heb ik nodig om maximaal ervoor te gaan. Ik kan echt toeleven naar zo'n finale. Ik heb er zin in om mijn beste oefening ooit te laten zien," zei de turner die een oefening zal laten zien met een moeilijkheidsgraad van 7,8.