Opstelten neemt procedure Raad van State over

Redactie

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wordt verantwoordelijk voor de benoeming van de nieuwe vicevoorzitter van de Raad van State. Hij neemt die taak over van minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA). Het koninklijk besluit dat dit regelt, is vrijdag gepubliceerd in het Staatsblad.

Het besluit betekent dat Donner zich kandidaat kan stellen voor de functie, omdat hij nu niet langer zelf verantwoordelijk is voor de selectieprocedure. De 62-jarige Donner staat al geruime tijd te boek als de voornaamste kandidaat om de nieuwe 'onderkoning' van Nederland te worden, maar zijn benoeming is nog altijd niet zeker.

Premier Mark Rutte (VVD) wilde vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie niet ingaan op de eventuele kandidatuur van Donner. Het besluit om Opstelten verantwoordelijk te maken, is volgens Rutte bedoeld om 'alle opties open te houden'. De 67-jarige Opstelten is vanwege zijn leeftijd de enige minister die geen kandidaat is, zei Rutte. De vicevoorzitter van de Raad van State mag maximaal 70 zijn.

De vacature-advertentie voor de functie wordt begin volgende week gepubliceerd in de Staatscourant, zei Rutte. Daarna kunnen kandidaten zich formeel melden. Rutte zei een benoeming in december te verwachten. Rutte wilde bevestigen noch ontkennen dat hij PvdA-leider Job Cohen onlangs voor de functie heeft gepolst, zoals NRC Handelsblad vrijdag meldde.

De huidige vicevoorzitter Herman Tjeenk Willink (PvdA) vertrekt op 1 februari. Dat zijn opvolging nog niet rond is, zou te maken hebben met weerstand in het CDA en mogelijk ook bij koningin Beatrix tegen Donner.

Opstelten en Donner wilden vrijdag na afloop van de ministerraad geen commentaar geven.


Opstelten neemt procedure Raad van State over (Foto: Novum)