Rosenthal: Seksopmerking Berlusconi vervelend

Redactie

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) vindt het 'vervelend' dat de Italiaanse ambassadeur donderdag boos is weggelopen na een toespraak van een NOS-correspondent, die seksueel getinte opmerkingen maakte over de Italiaanse premier Silvio Berlusconi.

De bewindsman heeft die boodschap laten overbrengen aan de ambassadeur, liet hij vrijdag na afloop van de ministerraad weten.

NOS-correspondent Andrea Vreede deed de gewraakte uitspraak; zij vergeleek Berlusconi met op seks beluste Etruskische koningen. Dat deed zij ter gelegenheid van de opening van een tentoonstelling over de Etrusken in het Amsterdamse Allard Pierson Museum.

"Ik vind het vervelend dat de ambassadeur van een bevriend land zich genoodzaakt voelt om een bijeenkomst te verlaten", zei Rosenthal. Een hoge ambtenaar heeft die boodschap vrijdagochtend overgebracht aan de ambassadeur. Wat Rosenthal betreft, is hiermee de kous af.

De bewindsman velde geen oordeel over de uitspraken van Vreede, die donderdagavond aangaf geen enkele reden te zien om excuses aan te bieden. Wel vindt ze het vervelend dat de ambassadeur boos werd en wegliep.