'Occupy'-protesten veroveren de wereld

Redactie

Dit weekeinde gaan overal ter wereld mensen de straat op om hun onvrede te uiten over de inhaligheid en macht van de financiële wereld. Van New York tot Sydney en van Amsterdam tot Madrid; wat begon als een kleinschalige demonstratie van het Canadese tijdschrift Adbusters bij het beursgebouw op Wall Street in New York is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen.

Eerder dit jaar werden twee redacteuren van Adbusters getroffen door de beelden van Egyptenaren die in Caïro demonstreerden voor democratie en van Spaanse jongeren die hun bivak opsloegen in het centrum van de grote steden in hun land uit protest tegen de hoge werkloosheid. Ze vroegen zich af: waarom gebeurt dit niet in de Verenigde Staten?

Half juli plaatste het tijdschrift een bericht op verscheidene sociale media waarin het een oproep deed om met twintigduizend 'verlossers, rebellen en radicalen' het zuidelijke deel van Manhattan over te nemen en Wall Street een paar maanden lang te bezetten. Er werden geen activiteiten georganiseerd en de redacteuren van het tijdschrift waren er zelf niet eens bij, maar de protestbeweging was geboren.

De eerste protesten zorgden niet alleen voor politieke aandacht, maar breidden zich tevens uit naar tientallen andere steden en inmiddels ook naar het buitenland. "Het heeft een nationale dialoog op gang gebracht", aldus Kalle Lasn, een van de redacteuren van Adbusters.

De doelen van de beweging zijn niet eenduidig en hierdoor trekt ze een breed publiek aan. De grootste gemene deler lijkt een gevoel van onbehagen te zijn over de economische ongelijkheid in de wereld. Mensen zijn bovendien ontevreden over de invloed van grote bedrijven en superrijken op het economische en politieke systeem.

De betogers hebben geen leiders aangewezen en nemen beslissingen door simpelweg te stemmen op een 'algemene vergadering', zoals de bijeenkomsten worden genoemd.

In Sydney willen demonstranten voor het gebouw van de Reserve Bank of Australia hun tenten opslaan. Ze zeggen vanaf zaterdag voor onbepaalde tijd op Martin Place te zullen bivakkeren. Ook elders in Australië staan 'Occupy'-protesten op de planning. "Mensen gaan om allerlei redenen de straat op. Er is een algemeen gevoel dat de wereld wordt gedomineerd door de één procent superrijken", aldus de organisator van Occupy Sydney.

Ook in Groot-Brittannië vinden zaterdag protesten plaats. Onder het motto 'It's time to say enough is enough' willen demonstranten de London Stock Exchange bezetten. Ze verzamelen zich rond het middaguur voor St. Pauls Cathedral.

Amsterdam is zaterdag eveneens aan de beurt. Volgens een Facebookpagina verschijnen er dan ruim drieduizend mensen om Beursplein 5 te bezetten. Zo'n zes op de tien Nederlanders staan volgens een onderzoek van Maurice de Hond positief tegenover de Occupy-beweging. Ook in Den Haag, Rotterdam en Utrecht zijn 'bezettingen' gepland.