TNO staakt proeven met apen

Redactie

Onderzoeksinstelling TNO is helemaal gestopt met het uitvoeren van dierproeven op apen. Dat meldt het instituut in het dierproevenjaarverslag. TNO vindt dat het zowel voor de dieren als voor het onderzoek beter is als meer gespecialiseerde instituten met zogenoemde niet-humane primaten werken.

Vorig jaar werden nog 31 niet-humane primaten door TNO gebruikt voor onderzoek. Een zegsman denkt dat het besluit om ermee te stoppen vermoedelijk leidt tot minder proeven op apen in het algemeen. "In de meer gespecialiseerde instituten gaan ze efficiënter te werk. Dat betekent dat ze zo veel mogelijk resultaat halen uit zo weinig mogelijk tests." Ook zouden deze instituten beter in staat zijn de onaangename kanten van deze tests zo veel mogelijk te verminderen.

De Anti Dierproeven Coalitie (ADC) is blij dat TNO is gestopt met het gebruiken van apen voor experimenten. "Het is ethisch onverantwoord om dieren die zo dicht bij de mens staan te gebruiken in gruwelijke testen zoals het gedwongen inhaleren van zenuwgassen", zegt campagneleider Robert Molenaar.