Choreografe wil wereldwijd verbod clip Beyoncé

Redactie

De Vlaamse choreografe Anne Teresa De Keersmaeker wil een wereldwijd verbod op de videoclip Countdown van Beyoncé. De 30-jarige zangeres zou voor haar videoclip delen uit de dansvoorstelling Rosas Danst Rosas, van De Keersmaeker, hebben gekopieerd.

De choreografe heeft haar advocaten een fax naar Sony Music USA, de platenmaatschappij van Beyoncé, laten sturen. In het schrijven, dat werd ingezien door de Belgische krant Het Laatste Nieuws, wordt niet over een schadeclaim gerept. Wel wordt 'met onmiddellijke ingang de stopzetting van de wereldwijde verspreiding van de clip' geëist.

Eerder deze week gaf Beyoncé in een verklaring aan verschillende media toe dat Rosas Danst Rosas 'een van de vele inspiratiebronnen' was voor haar clip. "Mijn grootste inspiratiebronnen waren de jaren zestig en zeventig, Brigitte Bardot, Andy Warhol, Twiggy en Diana Ross", liet de zangeres weten.

Beyoncé is in het verleden vaker in verband gebracht met plagiaat. In 2007 werd ze voor de rechter gesleept omdat ze de tekst van het nummer Baby Boy zou hebben gejat. Uiteindelijk werd ze vrijgesproken.