Schultz werkt ov-autoriteit nader uit

Redactie

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) gaat de plannen voor een zogeheten ov-autoriteit die belast is met de goede invoering van de ov-chipkaart nader uitwerken. Dat zegde de bewindsvrouw donderdag toe tijdens een debat in de Tweede Kamer.

In het parlement klonk van verschillende kanten kritiek op het plan. Diverse fracties willen juist dat de 'regie' bij de minister komt te liggen en zijn bang dat een ov-autoriteit niet veel meer is dan een nieuwe, weinig effectieve overlegclub in het toch al complexe ov-chipkaartdossier. Wettelijk gezien is de minister namelijk verantwoordelijk voor het spoor en de provincies en gemeenten voor de treinen en bussen.

De ov-autoriteit is een uitwerking van de aanbevelingen van de commissie-Meijdam, die onderzoek deed naar de problemen met de ov-chipkaart. Schultz wees erop dat de Kamer altijd heeft opgeroepen dat zij de regie meer naar zich zou toetrekken, wat met de ov-autoriteit volgens haar gebeurt.

Niettemin is het ook niet haar bedoeling om nieuwe 'tussenlagen' te creëren. Daarom gaat ze het voorstel verder uitwerken met een 'light' en 'heavy' versie van de ov-autoriteit. De rol van het rijk en de rol van de regio worden daarbij duidelijk omschreven. Het nieuwe voorstel moet in februari klaar zijn.

Het is wel de bedoeling dat de autoriteit knopen moet kunnen doorhakken, zei Schultz. Problemen die nu spelen zijn het dubbele instaptarief en de invoering van het zogenoemde single check in check out, waarbij reizigers maar een keer hoeven in en uit te checken tijdens een reis met meerdere vervoerders.