Voetbalteam niet vervolgd voor poging tot doodslag

Redactie

De twee leden van een voetbalteam dat in mei betrokken was bij een schietpartij op de Spiegelgracht in Amsterdam, worden niet vervolgd voor poging tot doodslag op een agent. Dat zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Ze werden verdacht van poging tot doodslag, maar het OM klaagt ze nu aan voor openlijke geweldpleging.

Een vriendengroep vierde destijds het kampioenschap van een team van de Amstelveense club Rkavic in de Amsterdamse binnenstad. De agent opende het vuur op de mannen, omdat hij naar eigen zeggen door hen werd belaagd. De 31-jarige Michael Koomen overleed aan zijn verwondingen.

Het incident bleek te zijn opgenomen door een bewakingscamera van een diamantair op de gracht. De beelden komen niet overeen met wat de politieagent heeft verklaard. Zo deelde de agent als eerste een klap uit en schoot hij meerdere keren achter elkaar, bevestigde een ingewijde die de beelden heeft gezien tegenover Novum.

De woordvoerder van justitie niet zeggen waarom de aanvankelijke verdenking van poging tot doodslag op de agent is afgezwakt. "Dat komt aan de orde in de inhoudelijke behandeling van de zaak."